Snellezen

Op maandag 6 maart 2017 gaf Roger Bozon een workshop Snellezen voor de tweedejaars startende docenten. Na afloop gaf hij de volgende samenvatting en boekentips:

Zeg je wel eens als iemand je vraagt hoe het met je gaat: ‘Goed, druk.’? Grote kans dat dat zo is. De meesten van ons zijn tegenwoordig druk en hebben het gevoel tijd te kort te komen. Dat komt onder meer door de veelheid aan informatie waarmee we te maken hebben. Ons brein heeft moeite om met al die informatie om te gaan. Simpelweg omdat het (nog) niet weet hoe. Wat we wel weten is dat verschillende dingen tegelijkertijd doen niet de oplossing is. We zijn geen multitaskers. Integendeel. Bewust kan het brein niet meer dan 1 ding aan.  2 dingen tegelijkertijd doen, hetgeen neerkomt op het steeds switchen tussen taken, werkt contraproductief.
Als jouw veelheid aan informatie betekent veel lezen helpt het als je kunt snellezen. Snellezen betekent een paar dingen: weten wat lezen is, op de hoogte zijn van een paar basale breinfeiten en uit de voeten kunnen met een paar technieken.
Vrij vertaald komt het neer op het loslaten van je spreeksnelheid als je leest en in plaats daarvan lezen op je denksnelheid. Dat betekent het (minimaal) verdubbelen van je leessnelheid. Omdat dat alleen kan als je met volle aandacht leest en het lezen op denksnelheid automatisch die aandacht focust, lees je bovendien met meer begrip. Verder lees je met een pointer waardoor je optimaal gebruik maakt van een fenomeen: de ‘oog-hand coördinatie’.
Snellezen is misschien wel de ultieme ‘Time Management Tool’. Een kenniswerker die in een kantooromgeving actief is, leest gemiddeld zo’n 5 uur per dag. Stel je voor dat je in staat bent om je leessnelheid te verdubbelen. Dat betekent minstens 1 uur tijdbesparing per dag.

Boekentips van Roger Bozon over dit thema en de noodzakelijke kennis over het brein:

Jan-Willem van den Brandhof uit Maastricht is de geestelijke vader van Brain Training in NL. Deze 'bijbel' gaat over veel meer dan (alleen) snellezen:
  













Als je geïnteresseerd bent in leven en werken vanuit rust en aandacht:


Dave Crenshaw over de mythe van het multitasken:












Over de primitieve kanten van ons brein:










   


Leren snellezen is het boek van Tony Buzan, de leermeester van Jan-Willem van den Brandhof.













TIP Tjeu: LEES ZEKER OOK HET VOLGENDE ARTIKEL NOG EENS:
http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/leer-snellezen-in-6-stappen/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten